AGA GRILLFEST – TOPP 10 OPPSKRIFTER
Er du klar for noen smakfulle grillmat-ideer? Fra pizza til lammespyd og deilig dessert. Ta med deg de beste smakene fra Spania, Italia og USA til grillen din. La smaksløkene dine ta deg på en tur med disse 10 grilloppskriftene.
Husk!
Hvis du bruker trespyd, sett dem i vann i 30 minutter på forhånd, slik at de ikke brenner på grillen.
Gambas al Ajillo
Grillet reker med hvitløk
Tortilla de patata
Spansk tortilla / spansk omelett
Escalivada
katalanske stekte grønnsaker
La pizza bianca
Lamb skewers “Spiedini d’Agnello”
Oppskrift egnet for planteproteinprodukter
Bruschetta con crema di aglio bruciato
Bruschetta med brent hvitløkskrem
Klassisk amerikansk burger
Maiskolber med blandet urt, parmesan og sitronsmør
Grillede lønnesmør aprikoser med vaniljeis
Sjokolade marshmallow banan
SPANIA
Gambas al Ajillo – Grillede reker med hvitløk
Enkelt – ca 25 min
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
175 ml olivenolje
3 ss nyhakkede timianblader
1 ½ ss vanlig chilipulver eller ancho chilipulver
6 fedd hvitløk, grovhakket
24 store reker, avskallet og deveined (renset vekk fordøyelseskanalen – den sorte strengen)
Salt og nykvernet sort pepper
3 fedd hvitløk, i tynne skiver
+
Grillspyd – spyd av tre fuktes i vann
Slik gjør du:
Varm opp grillen til middels varme.
Pisk sammen 60 ml olje, 2 spiseskjeer av timian, chilipulver eller ancho chilipulver og hakket hvitløk i en liten bolle. Sett rekene på grillspydet og pensle med marinade.
Ta resten av oljen , ca ½ kopp i en liten kasserolle, tilsett hvitløk i skiver og kok til hvitløk i skiver er lett gyldenbrun. Fjern hvitløksskivene med en skje på en plate kledd med tørkepapir. Spar oljen.
Øk varmen på grillen til høy.
Fjern rekene fra marinaden, smak til med salt og pepper og grill til den er gyldenbrun på hver side, ca 90 sekunder per side. Fjern rekene fra spydene, overfør til en tallerken og drypp med litt av den reserverte hvitløksoljen og hvitløksflisene. Dryss over resten av timianen og pynt med oregano-blad.
SPANIA
Tortilla de patata –Spansk tortilla / spansk omelett
Har du spist tapas i Spania, har du garantert fått servert tortilla de patatas, denne enkle potetomeletten som er en av de mest populære tapasrettene. Så enkelt, og så godt
Enkel –ca 60 min
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
300 g poteter
1 løk
oliven olje
5 store egg
Slik gjør du:
Vask potetene og skjær dem i skiver, maks. 3 mm tykk.
Skrell løken og hakk den.
Forbered grillen til matlaging, ca. ved 260°C.
Ta 2 ss olje i en liten stekepanne på middels varme, og tilsett deretter løk og poteter.
Senk varmen til lav og kok i 25 til 30 minutter, eller til løken blir gylden og potetskivene er gjennomstekte. Prøv å ikke røre det for mye, ellers vil potetene bryte opp – bare bruk en tynn stekespade til å snu dem halvveis.
Knekk eggene i en bolle, smak til med en liten klype havsalt og sort pepper, og visp deretter sammen med en gaffel.
Når løken og potetene er kokt, tar du pannen fra varmen og tipper dem forsiktig inn i eggene. Overfør blandingen tilbake i stekepannen og legg den over svak varme. Grill i rundt 20 minutter, eller til det nesten ikke er flytende egg på toppen.
SPANIA
Escalivada – katalanske stekte grønnsaker
Escalivada , en stekt vegetarisk rett, fra regionene Catalonia og Aragon Det er en enkel men smakfull siderett. Serveres varm eller romtemperatur med ristet brød, eller i følge med kjøtt eller fisk. Det er best å tilberede og spise escalivada samme dag.
Enkelt –
Antall porsjoner: 4- 6
Ingredienser:
2 gule paprika
2 røde paprika
2 løk
2 aubergine
16 små poteter
salt etter behov
Dressing:
3 sitroner – (juice av tre hele grillede sitroner)
60 ml honning
3,5 dl ekstra virgin olivenolje
Salt etter behov
Malt svart pepper etter behov
Slå på grillen, og når den er varm, legg grønnsakene på toppen. La dem bli halvbrent og bytte side til de alle er helt forkullet. Når du er kjølig nok til å håndtere, fjerner du forsiktig skinnet og frø, skjær de i skiver og i tynne strimler.
Kok potetene ved å dekke dem med akkurat nok vann og tilsett 2 ts salt, kok opp, reduser og vent til alt vannet fordamper. Når de er kald nok, fjern og gni saltet (hvis det er festet til skinnet). Grill dem rett før servering.
Dressing:
Plasser også sitronene på grillen, når skallet enkelt kan fjernes ta de og klem juice, bland med honning og extra virgin olive oil, smak til med salt og pepper og drypp over grønnsaker.
ITALIA
La pizza bianca
Bruk en pizzastein når du lager pizza på grillen.
Middels – 1 time og 30 min
Porsjoner: 4
Ingredienser:
Pizzadeigen:
370 ml varmt vann
7 g tørket gjær (eller ca. 21 g fersk gjær)
10 g sukker
50 ml olivenolje
10 g salt
600 gr pizzamel
Pizzafyll:
2 hvitløksfedd
1 gul paprika
400 g cottage cheese
1,5 ts salt
1,5 ts timian
20 g basilikum
20 cherrytomater
60 g revet parmesanost
Oppløs gjæren i det varme vannet.
Tilsett sukker, olivenolje og salt.
Tilsett melet.
Elt kraftig i ca 10 minutter.
Dekk bollen med plastfolie og la den heve i omtrent en time.
Når deigen har hevet, deler du den i fire.
Kjevle ut emnene (ett om gangen) til fire runde pizzabunner.
Skrell og finhakk hvitløk og brun den i litt olivenolje på sidebrenneren eller på en komfyr til den mykner.
Kutt opp paprika.
Bland ricotta, en halv teskje salt, kokt hvitløk og skiver av gul paprika i en bolle.
Del blandingen i fire porsjoner og legg den på pizzabunnene, og la en kant være minst 2 cm.
Tilsett timian og tomater på pizzaen. Dryss over salt og parmesan etter smak.
På grillen:
Forbered grillen for indirekte varme, ca. 260°C.
Plasser pizzasteinen på grillen og forvarm i ca. 10 minutter.
Stek pizzaen i ca 5–6 minutter eller til kantene er gyldne og osten er smeltet.
ITALIA
Lammespyd “Spiedini d’Agnello”
Oppskrift egnet for planteproteinprodukter
Middels –
4–6 porsjoner
Ingredienser:
8 trespyd
500 g topp runde eller benfri lammelår. Hvis du ønsker å lage en veggieversjon, kan du bruke tempeh, tofu eller lignende planteproteinprodukter som passer til spyd.
0,5 kg småpoteter
60 ml rødvineddik
125 ml ekstra virgin olivenolje, pluss ekstra for pensling
4 ss fersk rosmarin, finhakket
4 ss fersk salvie, finhakket
1 ss fersk persille, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
Nykvernet sort pepper
Grov havsalt
Fremgangsmåte:
Lag marinaden i en stor bolle eller plastpose, rødvin eddik, 60 ml av olivenolje, rosmarin, salvie, persille, hvitløk, og salt. Kutt kjøttet i terninger på 4 cm. Legg det i marinaden. La det marinere i kjøleskapet i minst 2 timer, eller helst over natten.
Dekk potetene med vann i en middels gryte; krydre med salt og kok opp. Kok til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tøm av vannet og la de avkjøles.
Ta ut kjøttet av kjøleskapet og krydre med salt og pepper på alle sider. Tre bitene av lammekjøtt som kan fås på trespydene. Slå på grillen til høy varme.
Legg spydene på grillen, snu til kjøttet er brunet på alle sider, ca. 5 minutter. Pensle med olivenolje før servering.
Varm en panne på middels høy varme med de resterende 60 ml olivenolje. Tilsett kokte poteter og grill til de er lett brunet. Krydre med salt og server sammen med lammet.
ITALIA
Bruschetta con crema di aglio bruciato – Bruschetta med brent hvitløkskrem
Enkelt – 25-30 min
Antall porsjoner: 4
Ingredienser :
Ciabatta-type brød
4 tomater
½ bunt fersk basilikum
1 bunt persille
100 ml olivenolje
50 g solsikkefrø
50 g revet parmesanost
brunt sukker
Salt + pepper + sukker
1 hvitløk
Finn frem tre boller for krydder.
Bolle 1
Vask tomatene , del de opp og fjern frøene, skjær fruktkjøttet.
Hakk den ferske basilikumet og bland med tomater, salt, sukker og pepper.
Bolle 2
Hakk persille og bland det med solsikkefrø, revet parmesan, brunt sukker, salt og pepper.
Bolle 3
Legg et helt hvitløkshode direkte på grillen og grill i ca. 15 minutter, eller til hvitløken har myknet. Fjern hodet på hvitløk, fjern de mest brente ytre delene, og etter at du har kuttet den ene enden, klemmer du hvitløksfeddene i bollen.
Legg noen skiver ciabatta på grillen og grill de på begge sider og pensle de med litt olje.
Tilsett krydder på ciabatta-skivene og legg bruschettaen på varmegitteret for å varme den opp før servering.
USA
Klassisk amerikansk burger
Middels –
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
500 g kjøttdeig med 15–20 prosent fett eller like mye vegetarisk kjøttdeig
1,5 dl løk, hakket
1 ts Worcestershire saus eller vegansk erstatning*
1 ts soyasaus
½ ts hvitløkspulver
Salt og pepper etter smak
4 hamburgerbrød
Tilbehør og krydder etter eget valg: avokado, salat, syltet rødløk, karamellisert løk,tomat, ost, dressing, sennep, ketchup
Forvarm grillen til høy varme.
Bland Worcestershire saus eller vegansk erstatning*, soyasaus, hvitløkspulver i en bolle. Vend forsiktig inn kjøtt og hakket løk.
Del kjøtt/vegetarisk kjøttdeig i 4 porsjoner og med hendene dine. Lag de 2 cm tykke og ca. 10 cm i diameter. Dann en fordypning midt på hver hamburger. Krydre med fersk pepper og sett de i kjøleskapet i omtrent en time (eller mer hvis du kan).
For middels godt stekt hamburger, grill i tre minutter, snu, grill i tre minutter til. Bruk lav temperatur, mindre enn 100°C.
La hamburgerne bli romtemperert i 20 minutter før du griller. Krydre med salt rett før du griller.
Del hamburgerbrødet og topp burger med favoritt tilbehør og krydder.
*Vegansk Worcestershire-saus
Ingredienser :
2,4 dl eplecidereddik
0,8 dl soyasaus
3 ss brunt sukker
1 ts dijon sennep
½ ts allehånde
½ ts hvitløkspulver
½ ts løkpulver
⅛ ts svart pepper
Tilsett alle ingrediensene i en gryte, og dekk til. Slå på varmen. Varm opp til det bare knapt kokes. Fjern fra varmen og la den avkjøles til romtemperatur. Oppbevares i en krukke i kjøleskapet i opptil fire uker.
USA
Maiskolber med blandede urter, parmesan og sitronsmør
Enkelt – 25-30 min
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
6 ss usaltet smør, romtemperert
3 ss finrevet parmesan ost
1 ss finhakket fersk estragon
1 ss finhakket ferske basilikumblader
1 ss finhakket fersk gressløk
1 ts finrevet sitronskall
½ ts kosher salt
⅛ ts nykvernet sort pepper
4 ferske maiskolber
Fremgangsmåte:
Forbered grillen for direkte tilberedning over middels varme (175°C til 230°C). Bland krydder og smør I en bolle, bruk baksiden av en gaffel, mos smøringrediensene og rør for å fordele krydder jevnt. Smør på hver maiskolbe, veldig lett med 1 til 2 ts av urtesmørblandingen.
Grill maisen på direkte middels varme , med lokket lukket så mye som mulig, til de har fått litt farge og er myke, ca 12 til 15 minutter, og snu av og til. Server det varmt, og fordel det resterende smøret på maiskolben.
Urtesmørblandingen kan lages dagen i forveien og sett det kaldt. Ta det frem og sørg for at det har romtemperatur før bruk , slik at det blir mykt og smøre på.
USA
Grillede lønnesmør-aprikoser med vaniljeis
Enkel – ca 20 min
Antall porsjoner: 4-6
3 ss ren lønnesirup
3 ss usaltet smør
1 ts vaniljeekstrakt
¼ ts kosher salt
6 modne aprikoser, deles på langs og renses. Hvis du ikke finner aprikoser, bruk fersken eller plommer.
Vaniljeis (til servering)
Grilles på middel og, direkte varme.
Kok lønnesirup, smør, vanilje og salt i en liten kjele over svak varme, visp innimellom til smør er smeltet.
Grill aprikoser med oppskåret siden ned, pensles med sirupblanding mens de grilles, til de er lett grillede og myke, ca 8–10 minutter. Legg de på tallerken med oppskåret side opp og pensle med ekstra sirupblanding. La de avkjøles til romtemperatur og server de deretter med iskrem.
Du kan også bruke en grillpanne til denne oppskriften.
USA
Sjokolade marshmallow banan
Enkelt – 10 min
Antall porsjoner: 4
Ingredienser:
4 Bananer
Sjokolade (bakesjokolade, sjokoladeflis, alt går)
Marshmallows
Vaniljeis (valgfritt)
Folie
Bananene skal ikke skrelles. Skallet fungerer som “folie”.
Sørg for at bananene ligger stødig. Skjær et snitt på langs oppå bananene (se bildet) Klem litt slik at snittet åpner seg. Fyll snittet med hakket sjokolade og marshmallows.
Pakk skallet tett og legg de på grillen (middels varme) i omtrent fem minutter. Åpne skallet forsiktig og spis med en skje.
Denne desserten er perfekt servert alene, men nydelig med vaniljeiskrem.