Alt du trenger å vite om grilling med gass.

HVORFOR GRILLE MED EN GASSGRILL?

• Grillen blir raskere varm

• De gode smakene fra maten kommer ut.

• Du kan enkelt justere temperaturen.

• Det er mindre røyk sammenlignet med en kullgrill.

• En gassgrill er enkel å rengjøre, og den genererer ikke miljøfarlig kullavfall.

• En komposittflaske lar deg se hvor mye gass som er igjen på flasken.

• Propan er lett å få tak i og det varer lenger – du vil kunne grille 10 ganger lenger med en 5 kg gassflaske enn du ville gjort med 3 kg kull.

GRILLVETTREGLER

Grillvettregel 1
Gjør deg kjent med bruksanvisning for gassgrillen. Følg instruksjonene for bruk og vedlikehold nøye
Grillvettregel 2
Plasser aldri en propanflaske under grillen mens du griller
Grillvettregel 3
Rengjør grillen og fjern fett
Grillvettregel 4
Før du åpner for gasstilførsel på beholderen, pass på at alle blussene er stengt
Grillvettregel 5
Antenn alltid grillen med åpent lokk med en gang gasstilførselen er åpnet
Grillvettregel 6
Steng av gassblussene og gassregulatoren på flasken etter grillingen og ta alltid av regulator
Grillvettregel 7
Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje må du med én gang stenge av gasstilførselen på gassflasken og flytte flasken bort fra grillen og til et sikkert sted. 
Fjern alle varmekilder (f.eks. stearinlys, sigaretter, stråleovner osv.) i nærheten. Gå vekk fra grillen, kontakt brannvesenet og varsle naboer hvis nødvendig.
Grillvettregel 8 
Sjekk med jevne mellomrom gasskoblingen og slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping

HVOR MYE PROPAN TRENGER DU?

 • Gassforbruket til grillen er direkte relatert til effektnivået.
 • Jo større og kraftigere grillen er, desto mer gass vil den bruke.
 • Det er også variasjon mellom grillene laget av forskjellige materialer: støpejernsrist og rister krever lengre tid å varme opp.

RENGJØRING AV GRILLEN

 • Bruk en skikkelig grillbørste til rengjøring av grillristen.
 • Rengjør grillen umiddelbart etter bruk, mens den fortsatt er varm, ved å børste risten i 10 til 15 sekunder. Hvis du begynner å rengjøre grillen etter at den er avkjølt, må du bruke mye mer tid og krefter.
 • Tørk av risten med for eksempel solsikkeolje eller rapsolje før du tilsetter maten som skal grilles. Ikke bruk olivenolje, da det kan bli harskning.

GRILLTIPS

Velg en type mørt kjøtt.
Modnede fileter av biff, naturlig mør kylling og svinekjøtt er gode valg for grilling. Ikke glem hygiene når du håndterer kjøtt. Ikke bland rå og tilberedte ingredienser eller håndter dem med samme kjøkkenutstyr eller legg dem på samme overflater.

Mørhet og smak gjennom marinering
Du kan gjøre kjøtt mer mørt ved å marinere det. Jo lavere fettinnholdet i kjøttet er, desto viktigere er det å marinere det ordentlig. Krydret og marinert grillkjøtt er trygge valg for grillen din, men du kan også enkelt tilberede marinader selv.

Finn riktig grillrytme
Forskjellige typer ingredienser tar ofte ulik tid å tilberede. Du bør derfor finne riktig grillrytme ved å starte med å tilberede de ingrediensene som tar lengst tid. Den sikreste måten å lage spyd på er å bare bruke enkle ingredienser. Alternativt kan du forkoke ingrediensene som tar lengst tid før du putter dem på grillen.

 • Før du begynner å grille
  Før grilling skal du la kjøttet trekke en stund for å oppnå en vakker brun farge og sørge for at marinaden og alle smakene trekker godt inn i kjøttet. Tørk marinaden vekk fra kjøttets overflate for å unngå at den blir brent eller drypper inn i grillen.
 • Tid for grilling
  Ved grilling av forskjellige typer kjøtt kan tilberedningstiden variere. Hvitt kjøtt som kylling og svinekjøtt grilles til det er godt gjennomstekt. I stedet for å sjekke klokken din, kan du se om kjøttet er gjennomstekt ved hjelp av en tannpirker. Når saften som drypper fra hvitt kjøtt er klar, er kjøttet godt nok stekt. Med rødt kjøtt derimot trenger du ikke nødvendigvis å gjennomsteke kjøttet. Alt kommer an på hva du liker! Du bør unngå å vippe biffene for mye mens du griller for å unngå at kjøttsaften forsvinner og biffen blir «tørr». La biffen din steke på den ene siden uten forstyrrelser. Når kjøttsaften begynner å piple opp, er biffen klar til å vendes. Dette vil gi deg en middels stekt biff. Hvis du vil at biffen din skal være gjennomstekt, så steker du den en liten stund til.

• Tilberedning med ettervarming gir de beste resultatene
Tilberedning av biffer med ettervarming gjør dem møre: grill først biffen raskt og la den surre en stund på grillens ettervarmingsrist, innpakket i tinnfolie. Tinnfolieinnpakning er også flott når du vil sikre at svinekoteletter eller svinekjøtt er ordentlig tilberedt og hvis du ønsker at det skal blir mørest mulig – spesielt hvis du bruker en kraftig grill. Jo hvitere kjøttet er, jo mer forsiktig må det grilles, enten ved svak varme eller i tinnfolieemballasje.

• Saftige resultater!
Det er best er å forhåndsvarme kyllingkjøttboller og lårfileter i ovnen først, krydre dem og deretter putte dem på grillen. Det å varme eller koke kjøttet på forhånd gir saftige resultater når man griller større kjøttstykker, for eksempel hele fileter og man sørger dessuten for at kjøttet blir gjennomstekt. Grillingen vil legge til en vakker sprø steke skorpe og tilføre den gode grillsmaken.

•Tilsett saltet til slutt
Salt frigjør kjøttsaften og det skal derfor ikke tilsettes før mot slutten. Marinader og forskjellige krydderblandinger har også høyt saltinnhold. Derfor trenger du vanligvis ikke tilsette så mye salt.