Hvordan få perfekt ribbe på grillen

Jula er her, og en av de viktigste elementene ved hele feiringen, er selvsagt julematen. I Norge finnes det nesten like mange mattradisjoner på julaften som det er pakker under treet. Når det er snakk om ribbe, er det en ting som går igjen: “Hvordan gjør jeg den perfekt og hvordan får jeg svoren sprø?“ 

Om det er noen som vet hvordan den perfekte ribben skal lages, er det Mathias og Hans i Flying Culinary Circus, verdens første omreisende kokkegruppe. Etter å ha besøkt 65 land, kokkelert og underholdt kjendiser og kongelige, og samlet 300 000 timer med inspirasjon, har de utviklet, designet og produsert testvinnere blant griller og tilbehør, med suksess i hele Norden.

Ikke bare lager de den perfekte ribba, de skal også vise oss hvordan du kan gjøre det på grillen.
Utendørs!

“Vintergrilling er undervurdert. Det handler om å legge noe godt på grillen, og la det være der i god tid, så kan du pusle med alt annet i mellomtiden. Bare pass på at du har kontroll på temperaturen, og at du ikke åpner lokket hele tiden og dermed mister varme.”

Mathias Herseth Spieler
Eier, kokk og matfaglig konsulent i Flying Culinary Circus
www.fccbbq.no

Stålflasker er den eldste og mest tradisjonelle typen brukt til propan. Det er et godt valg, spesielt om vinteren takket være høy fordampingsevne, og derfor populær for vintergrilling, campingvogner og bobiler, terrassevarmere eller gassovner.

Her kommer Flying Culinary Circus sin oppskrift på den perfekte grillribben

Her tar vi utgangspunkt i en 1,5 kg ribbe

1. Gni ribben, som har ferdig rutet svor, godt inn med salt og pepper, La den stå minimum 24 timer i kjøleskap, men har du anledning anbefaler vi 2-3 dager.

2. Ha ribben i en ildfast form med en halv liter vann i. Dekk med lokk og plasser den på grillen på direkte varme på 220-240 grader i 60 minutter.

3. Legg en liten klump av aluminiumsfolie under midten av ribben slik at fettet kan renne ned på alle kanter.

4. Grill videre på 180-200 grader til ribba har kjernetemperatur på 85 grader (ca. 1 time).

5. Skru opp temperaturen til 240-250 grader og stek videre til svoren har blitt gyllenbrun og sprø.

6. Ta ribba av grillen og la den hvile i 15 minutter før du kutter den.

PS: Sliter du med å få all svoren sprø kan du bruke skibrenner, crème brûlée-brenner eller annen blåselampe. Men vær forsiktig, det er fryktelig kort vei fra perfekt til brent!

God jul og lykke til med vintergrillingen!